La Filmoteca de Catalunya s'uneix a les celebracions del programa "Europa 25"

"Cami de la llibertat" cicle de pel·lícules poloneses a la Filmoteca de Catalunya

Dates: 1/10/2014 - 12/10/2014 

Fundat el 1980 a les drassanes de Gdansk, Solidarnosc va ser el primer sindicat independent i no comunista de Polònia. Liderat, entre altres, per Lech Walesa, va arribar a tenir deu milions d’afiliats. Però, amb l’arribada al govern del general Wojciech Jaruzelski el 1981, el sindicat va ser durament castigat. El govern militar va declarar la llei marcial i va detenir tots els líders i uns cinc mil afiliats de Solidarnosc.

No obstant això, a mitjans de la dècada dels vuitanta, les reformes impulsades per Mikhaïl Gorbatxov a l’URSS també van arribar a una Polònia econòmicament destruïda i políticament inestable. El govern militar es va veure obligat a declarar una amnistia, va legalitzar Solidarnosc i va començar a negociar amb el sindicat. De resultes, al juny del 1989 es convocaven eleccions: a les urnes, Solidarnosc va esclafar tots els seus adversaris.

Ara es compleixen 25 anys d’aquella victòria electoral, que va significar l’inici de la fi del comunisme a Polònia, i l’inici de l’esquerda que va acabar trencant el mur de Berlín. Ho commemorem amb una desena de films dels anys vuitanta censurats pels militars i d’altres de més recents que rememoren la història recent del país.

Programació i més informació aquí.

Amb la col·laboració de:

Altres notícies