"Hongria. La llibertat esculpida" al Born Centre Cultural fins el 4 de gener

Dc, 29/10/2014

La present exposició presenta part de l'obra inèdita que, entre els anys 1988 i 1989, el fotògraf hongarès Ernő Horváth va realitzar a peu de carrer a les ciutats de Budapest, Timişoara (Romania), en plena revolució contra la dictadura de la República Socialista de Romania, i a Berlín de l’Est (Alemanya de l'Est), durant la demolició del mur.

L'any 1988, 30 anys després de l'execució del líder comunista reformista hongarès Imre Nagy, Hongria estava en plena crisi econòmica, amb una inflació i una fragilització salarial notables i un creixement també notable del deute exterior. János Kádár, el líder comunista que s'havia consolidat en el poder després de la revolta del 1956, va ser apartat de les seves funcions. El va succeir Karoly Grosz. Aquest fet, junt amb les polítiques d'obertura que Mikhaïl Gorbatxov propugnava a l'URSS, va propiciar a Hongria una fase de profunda reforma del règim. L'any següent, al 1989, els esdeveniments es van precipitar.

Ernő Horváth va néixer al Comtat de Zala (Hongria), el 29 de desembre de 1955. Com a fotoperiodista freelance va documentar gairebé la totalitat dels principals esdeveniments polítics del canvi de règim. A les seves fotografies, la imatge de la transició a l'Europa de l'Est, el naturalisme dels esdeveniments de vegades xocants, els sentiments de les persones i l'atmosfera del moment emergeixen amb honestedat i duresa.

Hongria: La llibertat esculpida és una exposició organitzada per l'Institut de Cultura de Barcelona amb la col·laboració del Consolat d'Hongria a Barcelona. Es pot veure gratuïtament al Born Centre Cultural fins el 4 de gener.

Altres notícies