‘Letònia. La lluita per la llibertat’, a la Capella de Santa Àgata

  • El 18 de novembre de 1989, en el 71è aniversari de la proclamació de la independència de Letònia, 500.000 persones —una quarta part dels habitants de Letònia— van acudir a Riga, a la riba del riu Dvina Occidental, per afirmar el seu suport a la independència de Letònia. (Museu de l’Ocupació de Letònia)
  • La milícia partisana de Letònia, formada per uns 20.000 guerrillers, va lluitar contra el règim soviètic amb el suport d’unes 80.000 persones, principalment pagesos. Cap als anys cinquanta, la resistència pacífica va passar a ser la principal via de lluita per la llibertat nacional. (Museu de l’Ocupació de Letònia)
  • Tancs de l’Exèrcit Roig a Riga, el 17 de juny de 1940. Iossif Stalin envaïa Riga mentre Adolf Hitler prenia París. (Museu de l’Ocupació de Letònia)

 

dilluns, 28 / juliol / 2014

Del 15 d’octubre a l’11 de gener de 2015 a la Capella de Santa Àgata (plaça del Rei) es podrà veure l’exposició temporal Letònia. La lluita per la llibertat. L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut de Cultura, i amb la col·laboració del Museu de l’Ocupació de Letònia, ubicat a Riga, proposen una exposició que a través de diversos objectes i imatges explica el procés que va portar la República de Letònia a recuperar la seva independència l’any 1991. L’exposició presenta un repàs a la història del país des de 1918, amb un esment molt particular als esdeveniments de l’any 1989 que van suposar un tomb per al futur de Letònia, principalment la Via Bàltica, que va unir Riga, la capital, amb Tallinn i Vílnius.

El director de Patrimoni, Museus i Arxius de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Lluís Alay, juntament amb el director del Museu de l’Ocupació de Letònia, Gunars Nagels, ha presentat aquest matí l’exposició a la ciutat de Riga, en el decurs d’un acte que ha tingut lloc en aquest museu.

Cicle Europa 25

L’Ajuntament de Barcelona proposa de cara a la propera tardor i l’hivern un cicle d’exposicions amb motiu del 25è aniversari dels esdeveniments que l’any 1989 van canviar la història d’Europa. Els canvis polítics esdevinguts a l’Europa central i oriental arran de la caiguda del mur de Berlín, el 9 de novembre de 1989, van representar una profunda transformació per a molts països europeus. Amb la voluntat de promoure el coneixement d’aquells fets i des de la perspectiva que representen 25 anys, diversos actes, coordinats pel periodista Martí Anglada, explicaran de quina manera van tenir lloc aquells esdeveniments i com han canviat la vida de molts europeus.

 

 

Altres notícies